Terra Madre Slow Food Festival – festiwal Matki Ziemi

Najwybitniejsi szefowie kuchni z Polski, drobni rolnicy i przetwórcy jakościowej żywności. Ludzie, którzy karmienie innych podnoszą do rangi sztuki - tak w skrócie można opisać bohaterów  drugiej edycji Terra Madre – Slow Food Festival, który odbędzie się w dniach 11-13 grudnia w Krakowie. 

Impreza ma pełnić rolę bezpośredniego spotkania pomiędzy wsią a miastem, rolnikiem, przetwórcą, a konsumentem. Ma przedstawiać całą jesienną paletę płodów Matki Ziemi z Europy Środkowej. Będzie można je nabyć oraz poznać ich bioróżnorodność – setki odmian drzew owocowych, zapomniane odmiany ziaren i kasz, jak orkisz czy proso. Będzie też okazja, by doświadczyć, jak te tradycyjne i od stuleci związane z Polską i Środkową Europą produkty  zamieniają się w rękach najlepszych szefów kuchni w wyjątkowo pyszne i zdrowe dania. Impreza również od strony kulturowej będzie prezentować bogactwo etniczne Europy Środkowej poprzez koncerty i projekcje filmowe. Nie zabraknie spotkań i dyskusji z elektryzującymi osobowościami z serca i pogranicza kulinariów.

Chcemy, by Terra Madre Slow Food Festival był świętem „Matki Ziemi”, dlatego zapraszamy wszystkich rolników, hodowców oraz przetwórców wytwarzających dobre, czyste i sprawiedliwe produkty spożywcze. Podczas drugiej edycji szczególną uwagę poświęcimy rybom bałtyckim jak troć wędrowna czy pospolite śledzie oraz rybom słodkowodnym zarówno z Mazur, Wisły, Pojezierza Drawskiego, Dunaju czy Bodrogu. Karp z racji na bliskość Bożego Narodzenia również pojawi się w wielu odsłonach. Ponadto program Terra Madre wypełnią laboratoria smaku, warsztaty kulinarne, debaty tematyczne i pokazy, za którymi stać będą najwyższe autorytety z wielu krajów - zapowiada dr Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska i pomysłodawca festiwalu.

Cieszę się, że ponownie będę mogła przyjechać do Krakowa, który w przeszłości rozsławił nasze wina na cały świat. W mojej winnicy chcieliśmy zawsze respektować ziemię w jej naturalnym rytmie, dlatego jako pierwsi w Tokaju przekształciliśmy nasze gospodarstwo w gospodarstwo biodynamiczne - mówi Marta Wille-Baumkauff, właścicielka winnicy Pendits oraz szefowa Convivium Slow Food Tokaj. Z Węgier przyjedzie również Olga Rendek, hodowczyni słynnej świni węgierskiej Mangalica, której mięso ma niezrównany smak. Po raz pierwszy na Terra Madre Slow Food Festival dotrą producenci rumuńskiej bryndzy, dojrzewającej około roku w tubach z bukowego łyka. Przyjaźnimy się od lat z producentami oscypka Wojtkiem Komperdą i Władkiem Klimowskim. W tym roku, podczas festiwalu „Cheese” mieliśmy nawet stoiska obok siebie. Jacek Szklarek przekonał nas do przyjazdu do Krakowa i już przygotowujemy się pełną parą – mówi Marian Popoiu z Fermy Bucegi. Nasze sery są poniekąd z innego świata, który nawet tu w Rumunii coraz trudniej ocalić od zapomnienia. Pasterstwo w Karpatach jest naprawdę trudne, jednak smak naszej bryndzy jest jedyny w swoim rodzaju.

W mojej ocenie jest to impreza o formule do tej pory niespotykanej w tej części Europy.W ciągu dwóch dni będziemy chcieli zebrać na terenach Centrum Kongresowego ICE Kraków najlepszych rolników, przetwórców i producentów z Europy Środkowej. W piątek i w sobotę wieczorem życie festiwalu przeniesie się do miasta, gdzie w restauracjach, barach i lokalach odbędą się tematyczne kolacje, spotkania z producentami, projekcje filmów kulinarnych i zwyczajne rozmowy pasjonatów danego tematu – zachęca Jacek Szklarek. „Terra Madre – Slow Food Festival”, został oficjalnie uznany przez Slow Food International, jako impreza prezentująca całe agro-kulinarne dziedzictwo Europy Środkowej. Globalna organizacja, jaką jest Slow Food (obecna w ponad 160 krajach na wszystkich kontynentach) poprzez wszystkie swoje kanały i kontakty jednocześnie zagwarantowała tej imprezie wsparcie merytoryczne, organizacyjne i promocyjne. Dlatego w Krakowie 12 i 13 grudnia pojawią się producenci i szefowie kuchni z Czech, Słowacji, Węgier, Rumunii, Słowenii, Bułgarii, Ukrainy, Białorusi, Krajów Nadbałtyckich, Austrii, Niemiec, Armenii, Gruzji, Mołdawii i oczywiście z Włoch, kolebki Slow Foodu.

Świetna kuchnia, to dobry produkt

Miłośników dobrej kuchni ucieszy fakt, że podczas Terra Madre – Slow Food Festival do Krakowa przyjadą szefowie kuchni rekomendowanych przez Slow Food restauracji: Wojciech Modest Amaro, Sebastian Olma, Przemek Błaszczyk, Jacek Krakowiak, Adam Woźniak, Janusz Fic, Marian Frankowski, Rafał Kopicki, Krystian Szidel, Dawid Łagowski, Piotr Kwapisz, Przemek Kaproń czy Dominik Narloch. Z każdym z nich będą organizowane pokazy, warsztaty oraz kolacje w wybranych krakowskich restauracjach, które precyzyjnie planował krakowski krytyk kulinarny Kuba Janicki (piątek i sobota, 11 i 12 grudnia).

Dziczyzna, runo leśne, gęsina i wiele innych dobrodziejstw dają nam szansę na zabłyśnięcie w skali Europy czy świata. Sukces Atelier Amaro polegał między innymi na dotarciu do wyjątkowych producentów i produktów, po które mało kto miał odwagę sięgnąć i zinterpretować je w oryginalny sposób. Nasze kolacje od Bałtyku do Tatr dla wielu były swoistym odkrywaniem Polski, naszej Terra Madre – podkreśla Wojciech Modest Amaro, właściciel i szef Atelier Amaro.

Nie tylko jedzenie

Jednak Terra Madre to nie tylko jedzenie, ale również kultura wyrosła w kontekście np. pasterstwa czy szeroko pojętego stołu. I tak w sobotę o godzinie 18.00 w Sali Audytoryjnej ICE Kraków Congress Centre wystąpią w wyjątkowym koncercie Trebunie Tutki ze słynnym słowackim cymbalistą Miroslavem Rajtem. Podczas festiwalu zostanie wystawiony też spektakl teatralny „Gargantua i Pantagruel” w reżyserii Piotra Bikonta. Przez dwa dni funkcjonować będzie również instalacja prezentująca stoły wigilijne i świąteczne z różnych regionów Polski i Europy Środkowej. Robert Makłowicz zaś, jako chyba największy miłośnik tej części Europy, zaprezentuje nowe odcinki swych kulinarnych podróży po Europie Środkowej, o której w swej książce „Cafe Museum” tak pisze: „Będę więc nadal mieszkał w Krakowie, pamiętając zarazem, że do mego miejsca na Węgrzech mam tylko 500 kilometrów, będę mieszkał na Węgrzech, pamiętając, że do Wiednia mam 180 kilometrów, do Lublany kilometrów 300, do Zagrzebia 200, a do Triestu 400. Będzie mi zatem jeszcze prościej pojechać przed siebie, by niczym kula bilardowa toczyć się nieustannie po żółto-czarnym suknie stołu zwanego Europą Środkową”.

Podczas festiwalu będzie można skosztować wielu polskich win, których degustacje prowadzić będą wybitni znawcy tematu Mariusz Kapczyński i Wojciech Bosak. Do tego dojdzie wyjątkowa winoteka „Slow Wine” z winami i producentami najlepszych włoskich win oraz drugi już Międzynarodowy Konkurs Win Świętomarcińskich. Nie zabraknie również najlepszych polskich browarów z PINTĄ, Pracownią Piwa,  Amberem i Corneliusem  na czele.

Organizatorzy pamiętali też o najmłodszych: podczas gdy ich opiekunowie spacerować będą po terenie, na którym odbędą się targi, ich podopieczni wezmą udział w rozlicznych grach, warsztatach i konkursach edukacyjnych. Dla dzieci, pod bacznym okiem Renaty Rusnak, przygotowywany już jest specjalny, sensoryczno-smakowy plac zabaw, tak by po wejściu na teren Centrum Kongresowego ICE Kraków nie tylko rodzice mogli cieszyć się różnorodnymi doznaniami smakowymi.

Dodatkowymi atrakcjami związanymi Terra Madre będą także wydarzenia specjalne – spektakl Burzliwe życie Lejzorka Rojtszwańca w reżyserii znanego dziennikarza, publicysty i krytyka kulinarnego Piotra Bikonta. To jednak nie koniec niespodzianek! Podczas Terra Madre zagra również zespół Trebunie-Tutki. Będzie to spotkanie z góralską tradycja i karpackim dziedzictwem.

Partnerem strategicznym festiwalu jest Miasto Kraków i Krakowskie Biuro Festiwalowe. Kraków, to dzisiaj gorące miasto przyciągające rocznie 10 milionów turystów. Wiele z naszych festiwali i imprez zyskało szerokie i wierne grono sympatyków w Europie i na świecie. Faktem natomiast jest, że w naszym portfolio brakowało imprezy o charakterze kulinarnym. Dlatego współpraca ze Slow Food gwarantuje nam, że do nowoczesnego ICE Kraków Congress Centre ściągną w grudniu tysiące pasjonatów dobrych produktów i wyjątkowej kuchni, a sama impreza wpisze się na stałe w kalendarz najważniejszych imprez gastronomicznych w Europie, takich jak: Salone del Gusto w Turynie, Madrid Fusion, brukselskie Culinaria, kolońska Anuga czy paryski Gourmet Selection – stwierdziła Izabela Helbin, dyrektor Krakowskiego Biura Festiwalowego.


  • 11-13 grudnia 2015, Kraków z około 50 lokalami gastronomicznymi
  • 12-13 grudnia 2015, godziny 10.00-18.00, ICE Kraków Congress Centre, ul. Marii Konopnickiej 17, Kraków
  • Wstęp na targi kosztuje 5 zł, dzieci do 12 roku za darmo

Kontakt:
Małgorzata Swaryczewska
malgorzata.swaryczewska@slowfood.pl
+48 603 198 924


Organizatorzy:

Slow Food Polska – polski oddział Slow Food International (międzynarodowej organizacji zrzeszającej ponad 100 tysięcy członków w 164 krajach na wszystkich kontynentach) skupiający osoby zainteresowane ochroną tradycyjnej kuchni rożnych regionów Polski. W Polsce organizacja funkcjonuje od 1999 roku i zorganizowała między innymi słynną akcję „Gęsina na św. Marcina” czy też festiwal „Czas Dobrego Sera”.

www.slowfood.pl

Krakowskie Biuro Festiwalowe – Największe krakowskie festiwale, spektakularne widowiska dla stutysięcznej publiczności, głośne w Polsce i Europie wydarzenia z dziedziny muzyki, teatru, filmu, sztuk pięknych czy literatury – tym wszystkim zajmuje się dziś Krakowskie Biuro Festiwalowe, jedna z najbardziej aktywnych polskich instytucji życia publicznego. Działalność KBF obejmuje również inicjatywy na rzecz rozwoju przemysłów kreatywnych, turystyki kulturalnej i biznesowej, przemysłu spotkań i przemysłów czasu wolnego.

www.biurofestiwalowe.pl www.icekrakow.pl


SZCZEGÓŁOWE INFORAMCJE DOTYCZĄCE PROGRAMU WYDARZENIA: TUTAJ!

 

Festiwal rozpoczyna się w piątek 11 grudnia szeregiem kolacji i eventów na mieście – w sobotę wieczorem ta formuła ponownie powraca. W sobotę i niedzielę w godzinach 10.00 – 18.00 w budynku ICE Kraków Congress Centre odbywają się targi wraz z wieloma warsztatami, pokazami, degustacjami, projekcjami, etc… W sobotę o godzinie 18.00 zapraszamy również w ICE Kraków Congress Centre na wyjątkowy koncert Trebunich Tutków ze słowackim cymbalistą Miroslavem Rajtem. Poniżej prezentujemy szczegółowy i godzinowy program festiwalu.

 

  1. Pokazy kulinarne

Sala Kameralna A

Sobota

Ciacha, ciasta i ciasteczka – propozycje na Boże Narodzenie, godzina 12.00

Witek Iwański i jego gość

Wędrówka tropem troci wędrownej, godzina 13.30

Jacek Krakowiak i Krzysztof Żurek

Północ - Południe odcinek 1 (Dorsz versus Polska Czerwona), godzina 15.00

Rafał Niewiarowski i Adam Chrząstowski

Śledź, pstrąg i karp na Wigilię, godzina 16.30

Janusz Fic, Marian Frankowski, Dawid Łagowski

Niedziela

Desery z polskich odmian jabłek i śliw, godzina 10.30

Konrad Korszla i Jarek Pająkowski

Północ - Południe odcinek 2 (Śledź versus Polska Owca Górska), godzina 12.00

Marcin Sołtys i Mariusz Siwak

Polski kawior i polska wódka ziemniaczana, godzina 13.30

Dominik Narloch i Agata Łakomiak (Antonius Caviar)

Wigilia Siostry Anastazji, godzina 15.00

Siostra Anastazja

  1. Laboratoria smaku

Zespół Sal Konferencyjnych, Sala 1

Zrób to sam! - Sobota

Domowe wędliny, godzina  11:00

Maciej Zasławski i Tomasz Berezowski

Pieczenie chleba, godzina 12:30

Piotrek Chruścicki (domowy piekarz), Adam Piskorek (zawodowy piekarz), Jacek Piwowarski (młynarz)

Domowy wyrób nalewek, godzina 14:00

Hieronim Błażejak

Coffee Hunting - czyli jak wybierane są najlepsze kawy świata i jak tę jakość podtrzymać w domu, godzina 15.30

Filip Bartelak

Wszystkie kuchnie polskie - Niedziela

Kuchnia tatarska, godzina 11:00

Dżenneta Bogdanowicz

Azja w Polsce, godzina 12:30

Marcin R. Szulżycki, Bitos Hoang, Mateusz Suchecki

Kuchnia żydowska, godzina 14:00

  1. Wina dajcie

Zespół Sal Konferencyjnych, Sale 3 i 4

SOBOTA

Sala 3

Czar Egeru, 11.00 -12.30

Nowe oblicze win egerskich z winnic Nimroda Kovacs’a  oraz Attili Petrény

Sala 4

Klasyka Sangiovese czy też nowoczesny styl Bolgheri, 12.00-13.30

Winnica Selvapiana w Chianti Rufina versus winnica Fornacelle z Bolgheri

Sala 3

Dzikie wina z kwewri, 13.00-14.30

Tradycyjne winiarstwo z Gruzji i Armenii – Paweł Woźniak

Sala 4

Winne Morawy, 14.00-15.30

Prekursorzy jakościowego winiarstwa w Czechach – Robert Makłowicz, Wojciech Lutomski

Sala 3

Wielki Tokaj w wydaniu płci pięknej, 15.00-16.30

Sarolta Bardos z winnicy Tokaj Nobilis oraz Marta Willebaumkauf z winnicy Pendits

Sala 4

Wina Świętomarcińskie z Europy Środkowej – degustacja konkursowa, 16.00-17.30

Powrót do starej tradycji – Wojciech Bosak

NIEDZIELA

Sala 3

Rumunia i Bułgaria inna niż „Sofia”, 11.00 -12.30

Livia Girboiu (Rumunia) i Paweł Woźniak (Krako Slow Wines)

Sala 4

Długowieczne Timorasso, 12.00-13.30

Pionowa degustacja pięciu roczników jednego z największych białych win włoskich

Sala 3

Polski chmiel, jego różnorodność i potencjał, 13.00-14.30

Paweł Piłat  oraz Grzegorz  Tomczyk 

Sala 4

Autochtoniczne szczepy Włoch, 14.00-15.30

Timorasso, Susumaniello, Perricone, Schioppettino, Minutolo

Sala 3

Cydry Rodziny Lorków – Smykan. Najgłośniejszy cydrowy debiut roku!, 15.00-16.30

Marcin Lorek, Kuba Lorek, Zbigniew Kmieć

  1. Instalacje i strefy

Polski Stół Wigilijny , Zespół Sal Konferencyjnych,  Sala 2, sobota i niedziela 10.00 - 18.00

Polska wigilia kiedyś i dzisiaj – tradycje ewoluujące w czasie, różnice regionalne, zapomniane świąteczne przysmaki, wigilie chłopskie, szlacheckie, mieszczańskie i w okresie  niedoborów PRL-u.  Sobota i niedziela przez cały dzień, prezentacja uzupełniona o dodatkowe warsztaty i rozmowy

Slow Wine Bar, Foyer, II piętro obok Baru - około 200 włoskich win dostępnych w kieliszkowej degustacji i przy obecności ich producentów w specjalnej strefie na drugim piętrze. Degustacji win towarzyszyć będą specjalnie wyselekcjonowane i  dojrzewane przez Jacka Szklarka sery. Bar otwarty przez cały czas trwania festiwalu.

Strefa Dzieci , Foyer Parter - Sensoryczno-smakowy plac zabaw dla dzieci czynny będzie na parterze przez cały czas w sobotę i niedzielę w trzech lokalizacjach.

  1. Spotkania i debaty

Terra Madre Central Europe, Sala Teatralna – sobota, godzina 11.00

Debata z rolnikami, przetwórcami oraz ekspertami o rolnictwie, o jego szansach oraz zagrożeniach w Europie Środkowej – prof. Czesław Nowak, Ursula Hudson, Phillip Braun, Ignat Timar, Marta Willebaumkauf, Olga Rendek

Jak je krytyk?, Sala Kameralna B – sobota, godzina 16:00

Spotkanie z Wojciechem Nowickim, krytykiem kulinarnym Gazety Wyborczej w Krakowie

Wina z Winnicy Turnau, Sala Teatralna - niedziela, godzina 12.00

Wina z winnicy Turnauów, spotkanie

Wino mojego życia – I odsłona, Sala Kameralna B - niedziela, godzina 14.00

Znane osobowości, prezesi dużych firm i artyści przedstawiają swoje najlepsze wina

Wino mojego życia – II odsłona, Sala Kameralna B - niedziela, godzina 16.00

Najlepsi polscy sommelierzy prezentują swoje ulubione wina

  1. Film – muzyka – teatr – sztuka

Wystawa, Stanisław Brach "Miodem płynące", Foyer I piętro - oficjalne otwarcie sobota, godzina 12.00, sobota 12.00 – 18.00, niedziela 10.00 – 18.00.

Performance, "Frank Babko robi Honeymoon", parter, sala Slow Cinema w Strefie Dzieci - sobota godzina 14.00

Burzliwe życie Lejzorka Rojtszwańca, Sala Teatralna - sobota, godzina 16.00

Spektakl teatralny w reżyserii Piotra Bikonta

Koncert „Karpaty Łączą” – Trebunie Tutki i słowacki cymbalista Miroslav Rajt, Sala Audytoryjna - sobota, godzina 18.00

Slow Food Story, Sala Teatralnaniedziela, godzina 14.00

Film dokumentalny przestawiający powstanie i rozkwit ruchu Slow Food na świecie

Redyk Karpacki, Sala Teatralna  – niedziela, godzina 15.00

Film dokumentalny obrazujący wędrówkę w 2014 roku z owcami tradycyjnym szlakiem wołoskim przez Karpaty począwszy od Rumunii, poprzez Ukrainę, Polskę, Słowację i Czechy

Makłowicz w (przerwie) podróży – Rozmowa z Piotrem Bikontem, Sala Teatralna  – niedziela, godzina 16.00.

Premierowe odcinki „Makłowicz w podróży” w Europie Środkowej plus rozmowa z Robertem Makłowiczem i Piotrem Bikontem

  1. Kolacje i eventy na mieście

Piątek, 11 grudnia, godzina 20.00

Hotel Stary

Jacek Krakowiak (Horyzont Hotel Aquarius, Kołobrzeg) Krzysztof Żurek (Trzy Rybki, Kraków)

Kulinarne meandry troci wędrownej

Ed Red

Rafał Niewiarowski (Dym na Wodzie, Ustka), Adam Chrząstowski (Ed Red, Kraków)-

Północ – Południe odcinek 1 (dorsz versus Polska Czerwona)

Wierzynek

Mariusz Siwak (Park Hotel, Szczecin) i Marcin Sołtys (Wierzynek, Kraków)

Kolacja Śledziożerców

Lipowa 6F Krako Slow Wines

Wieczór polskich cydrowników  oraz najlepszych polskich pstrągów

Wierzynek na Rynku

Lufa, Seta, Galareta „PIT STOP” oraz festiwalowy punkt informacyjny

Sobota, 12 grudnia, godzina 20.00

Miodova

Piotr Kwiatosz (16 Stołów, Lublin), Przemek Kaproń (Perłowa, Lublin) i Mateusz Turaj (Miodova, Kraków)

Kuchnia i piwo

Qualita

Sebastian Olma i Zbyszek Kmieć (Kafe Zielony Niedźwiedź, Warszawa), Marcin Dudek (Qualita, Kraków)

Come Back łososia wiślanego

Dwór Sieraków

Marian Frankowski (Morellino, Głęboczek) - Dawid Łagowski (Destylarnia, Pałac Mierzęcin)– Janusz Fic (Dwór Sieraków)

Niezgłębione smaki ryb słodkowodnych i wina z Pałacu Mierzęcin

Biała Róża

Przemek Błaszczyk (Manana Bistro, Chorzów),  Łukasz Cichy (Biała Róża, Kraków)

Jagnięcina

Tap House (Pracownia Piwa)

Najciekawsze piwa z Europy Środkowej

Lipowa 6F Krako Slow Wines

Wniarskie, czerwone Węgry i  Mangalica Olgi Rendek oraz grill Pavla Portoyana

Wierzynek na Rynku

Lufa, Seta, Galareta „PIT STOP” oraz festiwalowy punkt informacyjny


 

Kontakt z mediami

Wszystkich dziennikarzy zainteresowanych wydarzeniami organizowanymi w ICE Kraków zapraszamy do kontaktu

Michał Zalewski
Kontakt z mediami

Tel.: 0048 513 099 671 / 0048 12 354 23 20
press@icekrakow.pl

Więcej informacji kontaktowych